Menu:



Rodzice

Inhibitory wzrostu, populacji

Przygotowanie tarliska

Pierwsze dni

Żywienie narybku

Wskazówki dotyczące odchowu

Lista gatunków





Piękne, dość proste w rozmnożeniu rybki. Czysta, w miarę miękka woda, odczyn obojętny (nie kwaśna), 2-3 kropelki akryflawiny na 10 litrów. Temperatura nie ma specjalnego znaczenia, możę być 25 stopni +/- 3. Akwarium - wystarczy 10 litrów albo nawet mniejsze. Na dno ruszt ikrowy. Dowolna roślina szerokolistna, żywa albo sztuczna. Jeśli bierzemy żywą, pamiętajmy o dokładnym wymyciu i usunięciu ewentualnych obumierających liści. Akwarium dokładnie zaciemniamy, ale naprawdę dokładnie. Światło powinno wpadać tylko przez górną część jednej z szybek, a i tą zasłonimy jak tylko ikra zostanie złożona. Najlepiej przeprowadzać tarło w kilku, a nawet kilkunastu kotnikach na raz - dzięki temu odchowując rybki w większym akwarium, wszystkie będziemy mieli tej samej wielkości, co pozwala uniknąć wpływu inhibitorów.

Jaki stosunek samców do samic? 1:1, w małych zbiorniczkach. Nie wycieramy rasbor "masowo", jak to można robić z brzankami czy danio. Ważne, aby samica była wycierana w miarę regularnie - inaczej, podobnie jak przy wielu innych gatunkach, "zatwardzi" się. Nie musimy rozdzielać samców i samic przed tarłem. Rybki wycierają się 1-5 dni po wpuszczeniu do zbiornika, zależnie od temperatury.

Kotnik stopniowo odsłaniamy, gdy młode zaczynają aktywnie pływać w poszukiwaniu pokarmu. Można karmić pantofelkami, można odławianym w zbiornikach pyłem, ale najłatwiej chyba drobną artemią - rasborki mają na tyle duże pyszczki, że przełkną ją bez problemu. Potem można przejść na mikro. Jak rybki osiągną odpowiednią wielkość, przelewamy je razem z wodą do wspólnego zbiornika odchowowego. Żeby uniknąć stresu, stopniowo podmieniamy część wody na tą z dużego akwarium. Przed upływem miesiąca rybki powinny już być wybarwione, wielkość 3 cm osiagają po około 4 miesiącach (jeśli były karmione także pokarmami suchymi, na pełnowartościowych żywych - po 3). Z jednego tarła uzyskuje się 50-150 młodych, czasem mniej lub więcej - im starsza samica, tym bardziej "wydajna".




Lista gatunków

Strona główna